Udostępnij Tweetnij

Autor: Agnieszka Gotówka | 21 grudnia 2018

Jak geny wpływają na nasze preferencje żywieniowe?

Niektórzy bardzo lubią słodycze i trudno im wyobrazić sobie popołudniową kawę bez ciastka czy cukierka. Inni zaś preferują smaki słone, ostre i zupełnie nie interesują ich słodkie przekąski. Takie rozgraniczenie wynika z różnych wariantów genetycznych, które wpływają na pracę naszego mózgu, a tym samym określają nasze preferencje żywieniowe.

Badania dotyczące preferencji żywieniowych przeprowadziło dotychczas wielu badaczy. Sukcesów w tym zakresie było całe mnóstwo, m.in.
zidentyfikowano 17 genów, które odpowiedzialne są za to, po które z produktów spożywczych chętniej sięgniemy (boczek, karczochy, kawa, ciemna czekolada, ser pleśniowy, cykoria, olej, masło, sok pomarańc¬zowy, chleb, jogurt, wino i grzyby).

Skuteczna dieta odchudzająca

Badania w zakresie preferencji żywieniowych przeprowadzono również u 818 osób (kobiet i mężczyzn) o korzeniach europejskich, które wzięły udział w programie GOLDN (Genetics and Lipid Lowering Drugs and Diet Network). Do analiz wykorzystane zostały specjalnie opracowane kwestionariusze, dodatkowo skorelowano je z 1359 przypadkami polimorfizmu pojedynczego nukleotydu (SNP).

Wyniki badań nie okazały się być zaskakujące. Potwierdzono przypuszczenia, że geny odgrywają znaczącą rolę w podejmowanych przez nas wyborach żywieniowych i nawykach z nimi związanych.

Każdy, kto choć raz był na diecie odchudzającej, wie, jak trudno jest wytrwać w swoim postanowieniu i poddać się rygorystycznym zaleceniom dietetyka. Mając świadomość, że efektem będzie lepsze zdrowie, samopoczucie i wygląd, wcale nie jest łatwiej. Wiedza na temat tego, jakie preferencje żywieniowe zapisane są w genach, może jednak znacząco pomóc, gdyż pozwala na opracowanie spersonalizowanych rozwiązań dietetycznych. A to z kolei znacząco ułatwi dążenie do celu.

Jak poznać swoje nawyki żywieniowe uwarunkowane genetycznie?

Materiał do badania pobierany jest w bardzo prosty sposób i nie wymaga wizyty w laboratorium. Wystarczy kilkukrotnie potrzeć wnętrze policzka specjalnym patyczkiem, a następnie wysłać go do analizy. W przypadku wyboru pakietu związanego z otyłością badane są geny: FTO, TFAP2B, MTHFR, SOD2, PLIN1. Podpowiadają, jak osiągnąć i utrzymać optymalną masę ciała. Dzięki nim określa się, jak geny wpływają na apetyt osoby badanej i w jaki sposób przejąć nad nim kontrolę. Geny kierują Twój apetyt w stronę pewnych produktów - także tych niewłaściwych. Wykonując test DNA dostajesz listę produktów, które są dla Ciebie nieodpowiednie i tych, po które warto sięgać.

Wynik badania genetycznego jest w tym przypadku bardzo cenny dla dietetyka, który opierając się na nim, może ułożyć spersonalizowany plan żywieniowy. Specjalista otrzyma wskazówki w zakresie tego, jakie powinny być proporcje węglowodanów, tłuszczów i białek w diecie pacjenta oraz jaki rodzaj aktywności fizycznej ułatwi zrzucenie zbędnych kilogramów.

*Jedno badanie, kilka odpowiedzi *

Badania genetyczne niosą dziś odpowiedzi na wiele pytań. Pozwalają określić nie tylko nasze preferencje związane z dietą, ale też wskazać genetyczne ryzyko rozwoju nietolerancji laktozy, fruktozy lub glutenu. Pomagają określić, jaki sposób motywacji będzie w danym przypadku najbardziej odpowiedni oraz jakie talenty zapisane są w naszym kodzie genetycznym. Tego rodzaju informacje mają ogromny wpływ na nasze życie. Wiedza na ich temat pomaga dokonywać trafnych wyborów na wielu polach.

Udostępnij Tweetnij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.